Zo breng je duurzaamheid in je kantoor

Duurzaam is hét woord van 2021. Het komt overal terug en iedereen begint zich steeds bewuster te worden van de meerwaarde van duurzaamheid. Dit geldt ook voor je kantoor.

Een duurzame kantoorruimte

Een duurzaam kantoor is helemaal van deze tijd en kan worden gezien als de basis van elke organisatie. Dit begint al met het huren van de juiste kantoorruimte, want daarin kun je al een duurzame keuze maken. Heeft het kantoor een natuurlijke lichtinval? Dan hoef je overdag minder verlichting binnen te gebruiken. Schijnt de zon vaak naar binnen? Dit is een natuurlijke warmtebron en een stuk duurzamer dan een CV. Is het goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Dan kun je vaker de auto laten staan. Dit zijn allemaal voorbeelden van duurzaamheid waar een kantoorruimte aan kan voldoen.

Duurzaam meubilair

Over het algemeen gaan kantoormeubelen 8 jaar mee. Maar dat wil nog niet zeggen dat je na 8 jaar het meubilair bij het grof vuil kunt zetten. Het kan zijn dat de meubels nog helemaal niet versleten zijn, maar gewoon niet meer aan de huidige arbo normen voldoen. Dit kan gelden voor bureaus of stoelen die niet genoeg verstelmogelijkheden hebben.

Trends spelen hier ook in mee. Er is vandaag de dag meer wens naar hybride inrichtingen, zodat de werknemers zelf kunnen kiezen in welke ruimte ze willen werken en met welk meubilair, afhankelijk van de werkzaamheden. Daarnaast willen steeds meer mensen staand werken, waarvoor een zit-sta bureau gewenst is.

Als je duurzame meubels wilt aanschaffen, denk datn na over de volgende punten:

  • Schaf meubels aan die een minimale levensduur hebben van meer dan vijf jaar. Check of deze garantie geleverd wordt door de fabrikant of verkoper.
  • Koop stevige meubels van duurzaam materiaal als je weet dat het meubilair intensief gebruikt gaat worden. Kies daarentegen ook niet voor zwaardere meubels dan nodig. Licht meubilair is makkelijker om te verstellen of verplaatsen.
  • Verzeker je ervan dat onderdelen en kleuren van het aan te schaffen meubilair de komende tien jaar nog te krijgen zijn. Als er iets kapot gaat, hoef je niet het hele meubelstuk weg te gooien.
  • Neem niet te veel kleuren en verschillende materialen. Zorg dat nieuw meubilair flexibel kan worden gebruikt, wanneer bijvoorbeeld een afdeling in formaat groeit of juist kleiner wordt. Met uniform meubilair kun je zo gemakkelijk wisselen tussen de afdelingen.
  • Meubilair dat makkelijk schoon te maken is, is echt een must in een kantoorruimte. Je wil dat de werkruimte er netjes en verzorgd uit blijft zien, en dat je niet meteen een heel meubelstuk hoeft te vervangen als de bekleding vies is geworden.

Een duurzame kantoorruimte hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het vraagt wat extra bewustzijn, maar op de lange termijn levert het een boel op.

Lees verder
tethys