Een sedumdak is een dak dat bekleed is met vetplantjes, die uitstekend kunnen overleven in ons klimaat. Sedumdaken zijn eigenlijk de meest eenvoudige soorten groendaken die er bestaan. Een sedumdak draagt bij aan een koelere en vochtigere leefomgeving, wat ideaal is in de meestal zwaar versteende en verhitte moderne stad. De plantjes zijn erg decoratief en bieden een biotoop voor diverse soorten nuttige insecten en vogels. Ook beschermen ze het dak tegen schade en verhogen ze de waarde van een koophuis aanzienlijk. In dit artikel leggen we uit hoe je een sedumdak kunt aanleggen en wat de voordelen daarvan zijn.
Een sedumdak aanleggen
Om een dag te krijgen op het huis of bedrijfspand dat geheel uit kleine plantjes bestaat, zijn er verschillende makkelijke oplossingen beschikbaar. Een traditioneel groendak bestaat uit een vrij diepe bodemlaag waarin planten diep kunnen wortelen. Dit is voor een sedumdak niet noodzakelijk. De sedum kan namelijk aangebracht worden in cassettes, plastic trays met een mengsel van sedumsoorten en andere vetplantjes, die makkelijk in elkaar geklikt kunnen worden. Deze cassettes bevatten al een groeisubstraat. Een misschien nog wel makkelijkere oplossing is het uitrollen van zogenaamde sedummatten op het dak. Dit zijn matten van kokos of andere natuurvezels, waarin kleine sedumplantjes geworteld zijn. Het aanbrengen van een folielaag en een dunne laag aarde is voldoende om deze planten goed te laten groeien. Als er behalve sedums ook grotere planten op het dak gewend zijn, dan kan er een wat dikkere laag substraat worden aangebracht op een folie. Hierin kunnen individuele planten geplant worden. Al deze werkzaamheden kunnen binnen een dag uitgevoerd worden, waarna het tijd is om een lekkere taart te bestellen en te genieten van deze natuurlijke en duurzame verbetering van je huis.
Welke daken zijn geschikt voor een sedumdak
Alle platte daken en daken met lichte hellingshoeken kunnen eenvoudig voorzien worden van een sedumbegroeiing. Daken met een helling die steiler is dan 30 graden kunnen voorzien worden van een trapsgewijze structuur als opbouw, zodat de planten niet wegglijden. Praktisch elk dak is sterk genoeg om de dunne laag substraat te dragen die sedumplanten nodig hebben voor hun groei.
De voordelen van een sedumdak
We noemden al een paar voordelen van deze daken. Sedumdaken zorgen voor een duurzamere leesomgeving en een aantrekkelijker gebouw. De sedumsoorten die in de handel zijn kunnen uitstekend overleven in de condities op Nederlandse daken. Ze hebben bijzonder gevarieerde en mooie bladvormen, en verkleuren in de loop van het seizoen vaak van groen naar rood of paars. Elk jaar bloeien ze bovendien met weelderige roze, witte, paarse of gele bloemen, en de planten zijn winterhard. Door de aanwezigheid van planten en substraat op het dak daalt de temperatuur in de omgeving rond het huis met een aantal graden, en is het dak in staat om water te bergen. Hierdoor wordt overlast door overstroomde rioleringen bij heftige regenbuien voorkomen. Ook nemen de planten fijnstof en schadelijke gassen uit de lucht op.