Een gezondere planeet met groene stroom

Iedereen weet dat het stroomverbruik op aarde een grote aanslag is op deze planeet. Steeds meer mensen worden zich bewust van het overvloedige stroomverbruik en zoeken naar alternatieve vormen van stroomlevering. Energiebedrijven kunnen een heel positieve bijdrage leveren aan het bewustwordingsproces en aan het gebruik van groene stroom.

Het begint bij het energiebedrijf

Een energiebedrijf is een bedrijf als alle andere: het moet winst maken, anders heeft het geen recht op bestaan. Er zijn echter ook energiebedrijven die dit heel goed weten te combineren met duurzaam gebruik van energie.

De energieleverancier https://tibber.com/nl is hier een heel goed voorbeeld van. Dit bedrijf levert honderd procent groene stroom aan hun klanten. In de communicatie legt het bedrijf de nadruk op een gedeelde verantwoordelijkheid voor de klimaatverandering waarop de hele bedrijfsfilosofie is gebaseerd.

Om van groene stroom te mogen spreken moet de opwekking van de energie aan bepaalde criteria voldoen.

Het bedrijf Tibber straalt duurzaamheid uit en heeft hiermee een voorbeeldfunctie naar hun klanten. Zo heeft https://tibber.com/nl een gebruiksvriendelijke app waarmee klanten hun eigen stroomverbruik regelmatig kunnen controleren. Energiebedrijf https://tibber.com/nl moedigt hun gebruikers daarbij aan om bij voorkeur zo min mogelijk stroom te verbruiken. Dit is gunstig voor de financiën van de klant maar niet in de laatste plaats voor het milieu.

Opwekking van groene stroom in Nederland

Het streven is uiteindelijk een volledig gebruik van groene stroom. Dit is helaas nog lang niet het geval maar het is duidelijk dat het gebruik van groene stroom groeit in ons Land. Deze vooruitgang gaat relatief gezien langzaam vanwege een aantal factoren die typerend zijn voor Nederland:

  • Omdat Nederland door de jaren heen economisch is geroeid, door het gebruik van gassen voor fossiele energie, is de overgang naar duurzame energie erg traag.
  • Als het gaat om groene stroom is men afhankelijk van de zon en de wind. Omdat Nederland niet het hele jaar door voldoende zonuren heeft, is energie door middel van zonnepanelen geen afdoende oplossing.
  • Ons land is erg dichtbevolkt en alhoewel het grootste gedeelte van de bevolking de noodzaak voor groene energie erkent, wilt vrijwel niemand windmolens in de buurt van hun huis hebben. Protesten vertragen of belemmeren daardoor veel projecten rondom schone stroom.

Zonnepanelen op je eigen dak

Je ziet steeds meer huizen in Nederland met zonnepanelen op het dak. Volledige stroomvoorziening door middel van privé zonnepanelen is echter niet mogelijk. In een lange zonnige periode kan er echter sprake zijn van een stroomoverschot. Er worden daarom in een contract vaak afspraken gemaakt met het betreffende energiebedrijf over de saldering van de eigen stroom!

Lees verder
tethys