Duurzame vloerkleden

Om de planeet te behouden en leefbare omgeving voor onszelf en onze kinderen en kleinkinderen te garanderen, zullen we bewuster met onze ecologische voetafdruk moeten omgaan. Gaan we de klimaatverandering tegen en gaat het lukken om de juiste maatregelen te nemen?

Een beter milieu begint bij jezelf. En duurzaamheid is het sleutelwoord. Letterlijk alles wat we gebruiken in het dagelijks leven, kunnen we gaan verduurzamen. Dit vraagt wat van ons bewustzijn. In deze post richten we onze aandacht op de duurzaamheid van vloerkleden.

Duurzame vloerkleden

Veel kleden die we op onze vloeren hebben liggen zijn gemaakt van viscose, wol of katoen. Maar deze materialen zijn helemaal niet duurzaam. Er wordt een groot beroep gedaan op het milieu om deze kleden te produceren, en in de praktijk gaan ze als vloerkleden eigenlijk helemaal niet lang mee. Met de groei van een duurzaam bewustzijn worden gelukkig ook duurzame alternatieven ontwikkeld.

Gerecycled kunststof

Zoek je een vloerkleed van bijvoorbeeld 200×300 voor in de tuin, dan moet je al snel denken in de hoek van plastic materialen. Dat lijkt natuurlijk op het eerste gezicht geen duurzaam product. Er zijn echter wel degelijk vloerkleden voor buiten en in de tuin, die gemaakt zijn van kunststof dat gerecycled is. Op deze manier heb je het plezier van een sterk materiaal dat goed bestand is tegen allerlei slijtage door het weer, en het is weinig belastend voor het milieu.

Vloerkleden van jute

Een duurzame optie voor in huis zijn vloerkleden van jute. Jute is van zichzelf bijzonder sterk en het is een organisch materiaal. Als vloerkleed geeft jute een hele sfeervolle en natuurlijke vibe, en je zou in eerste instantie niet denken maar het past bij een grote variëteit aan interieurstijlen.

Denk bijvoorbeeld aan een slaapkamer in Scandinavische stijl of een woonkamer met botanisch interieur. Zelfs in een Oosterse hal misstaat het niet. Ronde jute kleden zijn in het bijzonder in trek.

Sisal vloerkleden

Wel eens van sisal gehoord? Het is een weefsel gemaakt van de bladeren die van subtropische planten komen. Dit kan geteeld worden op een biologische werkwijze en het is natuurlijk volledig biologisch af te breken. Het ziet er een beetje uit als een kleed van jute, maar het is net wat zachter en verfijnder, waar jute wat ruwer en grof is.

Linnen vloerkleden

Textiel geeft in huis een wat gezelligere sfeer, maar katoen is niet bepaald duurzaam. Daarom zijn linnen vloerkleden nu steeds meer in trek, als ideale vervanger van katoen dat niet biologisch is. Linnen als kleed pluist niet en gaat bijzonder lang mee.

Hennep vloerkleden

Hennep als plant heeft niet veel water nodig en groeit snel. Daarom kun je het sneller oogsten en gebruiken om producten van te maken. Vloerkleden van hennep zijn er sterk en hebben een lange levensduur. Je kunt ze krijgen in allerlei verschillende kleuren, ook gemaakt van natuurlijke kleurstoffen.

Vloerkleden van zeegras

Nog niet zo bekend, maar zeegras vloerkleden worden gemaakt van een soort gras dat je kunt kweken in brak water. Hier worden de mooiste vloerkleden mee gemaakt en het is volledig biologisch afbreekbaar. Het grootste voordeel is dat zeegras kleden tegen vocht kunnen en je kunt dus met een gerust hart zo’n kleed buiten of in de badkamer neerleggen.

tethys