Duurzaam consumeren

Op dit moment weten we waarschijnlijk allemaal dat de wereld tijdens de voorbije jaren behoorlijk uitgeput is geraakt. Vooral door de snelle ontwikkelingen sinds de Industriële Revolutie, is het milieu aardig uit balans geraakt. Deze snelle ontwikkelingen zorgden namelijk voor meer massaproductie, meer uitvindingen, meer transport en daardoor dus ook meer vervuiling. Zoals we weten heeft dit fenomeen geleid tot aantasting van het milieu in verschillende soorten vormen. Denk bijvoorbeeld aan de opwarming van de aarde, het uitputten van bepaalde grondstoffen en de overtollige hoeveelheid afval waar we niet meer zo gemakkelijk vanaf komen.

Voor een deel hebben deze negatieve effecten te maken met de manier waarop we consumeren. Stel je even je koelkast voor en probeer je te visualiseren hoeveel etenswaren in een plastic verpakking zijn gewikkeld. Denk nu aan de verschillende cadeaus die je hebt gekregen en gegeven tijdens Sinterklaas en Kerst. Veel papier en veel plastic.

Dit zijn voorbeelden van verspilling, wat we als het tegenovergestelde van duurzaamheid kunnen beschouwen. Het lijkt misschien ingewikkeld om dit probleem tegen te gaan, aangezien veel objecten in de winkel nu eenmaal zo verpakt zitten en we in veel gevallen op winkels en supermarkten moeten wachten om dit probleem zoveel mogelijk op te lossen, maar er zijn dingen waar jij als consument ook kunt op letten. Lees er hier meer over.

Tweedehands en refurbished

We hebben allemaal wel eens behoefte aan iets nieuws. Of dit nu een nieuwe koffiemachine of een nieuwe laptop is. Aan de ene kant zijn dit objecten die we in ons leven nodig hebben, maar aan de andere kant is dit verlangen iets wat ons is aangeleerd. Dit maakt het lastig om dit verlangen te onderdrukken.

Het goede nieuws is dat dit niet hoeft. Er is namelijk een manier om een duurzame aankoop te maken zonder dat we onze eigen behoeften daarvoor aan de kant moeten zetten. Namelijk door het kopen van tweedehandse en refurbished producten.

Stel je even voor dat je laptop niet meer werkt. In eerste instantie denk je waarschijnlijk meteen aan het kopen van een nieuwe, maar er is zeker een alternatief. Door het kopen van een refurbished macbook verleng je de levenscyclus van een Apple computer. Dit is niet alleen een duurzamer, maar ook nog eens een goedkoper alternatief.

Duurzame alternatieven

Omdat de wereld op dit moment zo uit balans is, zijn steeds meer bedrijven op zoek naar duurzame alternatieven voor dagelijkse benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan een essentieel product als een tandenborstel. Tandenborstels zijn in veel gevallen gemaakt van niet recyclebaar plastic. Aangezien je een tandenborstel eens in de drie maanden moet vervangen, zorgt dit voor veel vervuiling.

Om dit probleem op te lossen zijn daar tegenwoordig alternatieven voor op de markt gebracht. Er worden bijvoorbeeld tandenborstels gemaakt die volledig uit bamboe bestaan. Deze tandenborstels zijn biologisch afbreekbaar en stimuleren om deze reden duurzaamheid.

Lees verder
tethys